Arvato maakt blueprint voor slim warehouse

Arvato en Microsoft werken met hun gezamenlijke Moonshot-project toe naar een soort blauwdruk van een geautomatiseerd warehouse dat waarschijnlijk iedereen wel wil hebben als basisopzet. Het zou zo maar kunnen, dat die opzet er al staat over vijf jaar. "Als je terugkijkt naar 2019, wat er toen nog niet was en nu wel, dan zie je dat er veel kan gebeuren in vijf jaar tijd."

Arvato Moonshot Project

Wat is het Moonshot-project?

Het Moonshot-project, dat in maart 2024 is gelanceerd, is een samenwerking tussen Arvato, Microsoft en een aantal universiteiten met als doel magazijnen te transformeren tot autonome, zelfsturende operaties. Door een combinatie van kunstmatige intelligentie (AI), robotica en cloud computing richt het project zich op zowel procesbrede innovatie als heel praktische toepassingen.

“Onze focus ligt op het optimaliseren van magazijnprocessen en het tegengaan van het tekort aan vakmensen door AI en automatisering,” legt Dr. Dietmar Guhe, vp cloud IT & infrastructure bij Arvato, uit. “Het uiteindelijke doel is om technologieën te ontwikkelen die niet alleen efficiënter zijn, maar ook het werk van de medewerkers aangenamer maken. Er is bijvoorbeeld een grote behoefte aan mensen die vorkheftrucks kunnen bedienen, maar daarvan kunnen we er niet genoeg vinden. Dus zoeken we naar geautomatiseerde oplossingen als alternatieven.”


Zijn er al praktische voorbeelden?

Afbeelding
Dietmar Guhe - Arvato

Het blijft niet alleen bij woorden. Guhe kan al diverse concrete toepassingen binnen het Moonshot-project benoemen. Zo zijn in een Pools warehouse pickroutes geoptimaliseerd met AI, wat een productiviteitsstijging van 12 procent opleverde. “Wat mooi is, is dat medewerkers helemaal niet doorhebben dat er AI wordt gebruikt”, zegt Guhe. “Ze weten niet waarom ze productiever werken, maar hebben gewoon minder fysieke klachten na een dag werken in het warehouse.” Een ander voorbeeld is dat Arvato en Microsoft de analyse op transportklachten hebben geautomatiseerd, dus klachten over gebroken of niet aangekomen pakketten. Dit heeft het handmatige werk naar verluidt significant verminderd.

Het gaat soms maar om een klein onderdeel in het proces, weet de Arvato-topman, maar in veel gevallen is een oplossing goed schaalbaar.


Waar werken Arvato en Microsoft naartoe?

Het Moonshot-project gaat verder dan kleinschalige optimalisaties op procesniveau. Het uiteindelijke doel is om magazijnen volledig aan te sturen met AI, van workforce management tot voorraadbeheer. Hiervoor zet Arvato digital twins in. “We hopen binnen vijf jaar een blueprint te hebben ontwikkeld voor een AI-gedreven warehouse, dat iedereen wil hebben. Een nieuwe standaard in de logistieke sector.” Dat Guhe er de termijn van vijf jaar aan hangt, vindt hij een beetje spannend. Aan de andere kant wijst hij op de verschillen tussen nu en 2019, en hoeveel er dus in zoveel jaren kan veranderen.

Guhe noemt het een voordeel dat Arvato zijn locaties altijd heeft afgestemd op klantspecifieke eisen en wensen. Zo zijn er diverse individuele oplossingen gecreëerd en ontzettend veel processen binnen de eigen organisatiemuren te vinden. Dit levert allemaal data op waarmee AI getraind kan worden. Medewerkers kunnen zelf ideeën aandragen van taken en handelingen die verbeterd kunnen worden. De verschillende projecten worden vervolgens onderverdeeld in drie deelgebieden: all day AI (automatisering van dingen die men alle dagen doet), production AI (AI-gedreven aansturing van robots) en AI driven analytics (bijvoorbeeld op basis van data voorspellingen doen). In sommige gevallen tikt een innovatie twee of drie van de deelgebieden aan.

Meer weten over de uitdagingen die Arvato en Microsoft zien in de implementatie van AI? Lees verder op www.logistiek.nl