‘AI mag niet stoppen bij het bouwen van een tooltje’ 

Tegenwoordig is AI de oplossing voor alle vraagstukken over optimalisaties, zo lijkt het. Maar AI zou op z'n minst ook moeten bijdragen aan een interessante werkomgeving voor iedereen in de logistiek.
Dat vinden twee 'oudgedienden', die samen een adviesbureau zijn begonnen. Leeftijd is wat hen betreft geen belemmering om de komende generatie enthousiast te maken over wat AI als opkomende technologie te bieden heeft. Ervaring is juist een pluspunt. “AI is nu geen bedreiging meer, zoals eerst, maar juist een kans. Alleen heb je wel proceskennis en verandermanagement nodig om in te schatten en te kunnen beoordelen waar je dit het beste kunt inzetten.”

Christophe Frère en Marco Hendriks

Christophe Frère en Marco Hendriks

Het begint met passie voor technologie 

Ze noemen zichzelf pionier en entrepreneur; vol overgave hebben ze zich eind vorig jaar gestort op de toegevoegde waarde en toepassingen van AI in de logistieke sector. Dat ligt verankerd in de naam AI4Logistics, waaronder Marco Hendriks (63) en Christophe Frère (54) hun advieswerk zijn gestart.

Waarom moet iedereen dringend aan de slag met AI?

Hendriks: “Ik vind echt dat we in Nederland dreigen achter te lopen op het AI-gebied. Als je ziet wat er al in Amerika plaats vindt, durf ik wel te stellen dat we anderhalf of twee jaar hebben in te halen in het toepassen van de technologie. Natuurlijk zijn grote corporate bedrijven bezig met projecten, maar de vraag die me bezig houdt is: hoe gaan de volgende generatie managers AI en robotics concreet toepassen in hun bedrijfsprocessen?”
Frère: “Allebei zijn we zeer gepassioneerd van technologie. Daar begint het mee. Maar de volgende stap is dan om hiermee optimalisatieslagen te maken. AI helpt bedrijven om productiever te zijn, om kosten te verlagen en is in staat om een betere werkomgeving te creëren voor medewerkers. Logistiek is toch vooral bezig met pragmatisch brandjes blussen in de planning. AI helpt om meer tactisch vooruit te plannen, rekening houdend met veel meer externe factoren. Heb ik wel zoveel trucks nodig of kan ik met AI slimmer inspelen op een veranderende consumentenvraag en extra milieunormen?”


De nieuwe dimensie in logistieke prestaties

Wat maakt AI op dit moment zo enorm interessant?

Frère: “GenAI zoals we dat nu kennen is bottom-up. Mensen komen zelf met vragen over hoe ze hun werk beter kunnen gaan doen. Niemand vindt het leuk om steeds weer op dezelfde knop te moeten drukken. De jonge generatie leert op dit moment heel snel hoe je hiermee het leven gemakkelijker kunt maken.”
Hendriks: “Tot nu toe had je twee belangrijke graadmeters in de transport en logistiek, namelijk service en efficiency. Daar gaat het altijd over, wat levert die combinatie uiteindelijk op aan winstmarge? Maar er is een derde dimensie bijgekomen, en dat is partnership in de keten. Dat heeft alles te maken met data en digitalisering, hoe goed kun je met elkaar communiceren? Met AI kun je je richten op het verhogen van de (data)kwaliteit in de keten, het gezamenlijk verbeteren van de processen en vervolgens samen de volgende stappen zetten. Het verbeteren van de samenwerking is nu belangrijker dan ooit, denk aan de CSRD regelgeving of aan het verbeteren van de service en de processen in de gehele keten. AI past daar perfect in en kan bijdragen aan een continue verbetering en afstemming tussen alle belanghebbenden.”


Verder komen dan een paar losse initiatieven 

Welk doel hebben jullie voor jezelf voor ogen?

Hendriks: “Het is voor veel familiebedrijven in deze sector helemaal niet zo simpel om vast te stellen wat ze met AI kunnen bereiken. Daar heb je inzicht voor nodig van de huidige processen, pijnpunten en de resultaten binnen jouw bedrijf, maar ook kennis en input van anderen. Dat is wat wij proberen te doen, bedrijven op AI sleeptouw nemen. Laten zien wat de goede voorbeelden zijn. Heel praktisch, platgeslagen misschien. Want je moet het niet te groot willen maken. Dan haken mensen al gauw af.”
Frère: “Heel veel implementaties gaan mis, geloof me ik heb dat vaak zien gebeuren, omdat een tool wordt opgedrongen aan medewerkers zonder goed uit te leggen wat het gaat betekenen voor de organisatie en hun werkprocessen. Dan krijg je een team niet mee. Het mooie van AI is dat er overal initiatieven opduiken, maar het stopt helaas heel vaak met het bouwen van een tooltje, het zoveelste silootje. Met onze methodologie kunnen we samen met het management de ambities op dit punt in kaart brengen en afspreken hoe we dat gaan realiseren.”

Lees het hele interview op www.logistiek.nl