Handsfree rondtuffen in de haven

Het MAGPIE-project vorige maand in de Rotterdamse haven beleefde een uniek moment. Een autonome DAF e-truck die volledig zelfstandig rondjes rijdt op de Maasvlakte en vervolgens geautomatiseerd wordt opgeladen met een handsfree laadtechnologie is een mijlpaal in de ontwikkeling van geautomatiseerd en elektrisch transport. Het toont een veelbelovende synergie van deze technologieën in de havenlogistiek.

MAGPIE
Daan NAP
Guus Arts
Truck MAGPIE
Jaco van Meijeren, TNO

Efficiency in havenlogistiek gaat drastisch omhoog

De toekomst van havenlogistiek werd recent tastbaar op de Maasvlakte in Rotterdam, waar het MAGPIE-project zijn eerste autonome e-truck demonstreerde. Met de integratie van geautomatiseerd rijden en handsfree laadtechnologie zet het project een belangrijke stap richting slimmere, groenere havens. "Dit zal in de toekomst niet alleen de efficiency verhogen, maar ook de belasting van vrachtwagenchauffeurs verlichten", zegt Daan Nap, head of port segment bij hands free-oplaadleverancier Rocsys. "Het is belangrijk om te laten zien dat deze innovaties werken en toepasbaar zijn in de praktijk", vult Guus Arts van DAF Trucks aan.

Na veel onderzoek en ontwikkeling was dit event een mooie kans om de opgedane kennis en de ontwikkelde technologieën te tonen en te verspreiden, vertelt Reyers Will, projectmanager van het MAGPIE-project. Geautomatiseerd en elektrisch wegvervoer is volgens Will ‘essentieel’ bij het terugdringen van de CO2-emissies van transport in en rond havens.
Het MAGPIE-project is een samenwerking van 45 bedrijven die samenwerken op onder meer 10 demonstrators, waarvan deze in Rotterdam de eerste was.

Daan NAP

Repetitieve taken van chauffeur overgenomen

Guus Arts, project manager advanced technology bij DAF Trucks, legt uit dat autonoom rijden niet betekent dat een voertuig volledig zonder menselijke tussenkomst opereert, maar dat het gaat om geautomatiseerd transport waarbij repetitieve taken worden overgenomen van de chauffeur. “Autonoom rijden is een droom, maar we hebben nu de technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om bepaalde taken efficiënter uit te voeren,” aldus Arts.

Arts benadrukt de actualiteit van het onderwerp, zeker met de aankondiging van Eurocommissaris Ursula von der Leyen dat autonoom rijden zo snel mogelijk naar Europa moet komen. "Maar dan willen we het wel goed doen. En niet op een cowboyachtige-manier," zegt Arts, verwijzend naar de hoeveelheid tijd en ontwikkeling in het project is gestoken.

Guus Arts

Integratie van autonoom rijden en laden

Daan Nap, head of port segment bij Rocsys, benadrukte de rol van de laadtechnologie in het succes van het project. Hij merkt op dat hoewel de meeste voertuigen vandaag nog door mensen worden bestuurd, de trend richting elektrische en autonome voertuigen zich snel ontwikkelt. "Wij zorgen ervoor dat voertuigen automatisch kunnen opladen zonder menselijke tussenkomst. Dit is een belangrijke stap naar het automatiseren van de laadinfra in havens", zegt Nap.

Hoewel het project veelbelovend is, blijven er uitdagingen bestaan, vooral op het gebied van opladen. Jaco van Meijeren, senior lead consultant supply chain innovation bij TNO, sprak over de logistieke complicaties van elektrisch vervoer.
"Het opladen van elektrische vrachtwagens kan tijdrovend en onhandig zijn voor chauffeurs die tijdens het laden niets kunnen doen. Door autonomie te integreren, kunnen we de ladingstijd benutten om andere taken uit te voeren, wat een win-win situatie creëert", verklaart Van Meijeren.

Jaco van Meijeren, TNO

Toepasbaar in de haven maar ook daarbuiten

Het is volgens Arts (DAF) belangrijk om aan de wereld te laten zien dat dit soort innovaties werken en toepasbaar zijn in de praktijk. “De samenwerking tussen bedrijven is essentieel voor het succes van dit project", aldus Arts.
Naast het testen van technologieën, richt het MAGPIE-project zich ook op het ontwikkelen van een roadmap en ‘een masterplan’ voor Europese havens, zodat andere havens de geleerde lessen kunnen gebruiken en zelf oplossingen kunnen implementeren.

Hoewel de technologie nog niet op grote schaal wordt uitgerold, zijn de vooruitzichten positief. Het project heeft al laten zien dat autonome, elektrisch aangedreven vrachtwagens de efficiëntie en duurzaamheid in de logistieke keten kunnen verbeteren. Naarmate de technologie verder wordt ontwikkeld en opgeschaald, zal de rol van elektrische en autonome voertuigen in de logistiek alleen maar groter worden.
De technologie die nu wordt ontwikkeld, biedt niet alleen voordelen voor de havenlogistiek, maar heeft ook de potentie om de transportsector wereldwijd te transformeren. Arts vat het als volgt samen: "De combinatie van elektrisch en autonoom rijden is de toekomst, en wij zetten de eerste stappen om deze technologieën op grotere schaal toe te passen."

Truck MAGPIE