Mosselen, bier en friet moeten broodnodig talent trekken
Zeeuwse en Vlaamse logistiek studenten duiken in de praktijk bij Kotra Logistics, Agristo en BeerSelect om over de grens 'real life' ketenproblemen op te lossen en het imago van de sector te versterken.
Het gaat om een schoolvoorbeeld van grensoverschrijdende ketensamenwerking. Ruim honderd studenten van vier logistieke opleidingen uit Nederland en Vlaanderen nemen deel aan het project ‘Mosselen, Friet en een Streekbiertje’. Het initiatief moet de kloof tussen theorie en de praktijk dichten.
De studenten analyseren de ketens van drie typerende streekproducenten en combineren die inzichten met de nieuwste warehouse-innovaties. Het doel: de sector aantrekkelijker maken voor broodnodig nieuw talent.
Volgens initiatiefnemer Evelien Verbrugghe (Hogeschool Vives) is het project hard nodig. ‘Ik sta er altijd voor te springen omdat ik weet dat de logistieke sector het niet zo gemakkelijk heeft met de rekrutering van 18-jarigen’, vertelt ze. ‘Dergelijke projecten zorgen ervoor dat je op een leukere manier de sector in het zonnetje zet.’
Learning community
Maurice Kriatkow, docent supply chain management aan de Hogeschool Zeeland, ziet het project als een learning community voor de supply chain management van morgen. 'Binnen dit project komen de nieuwste technologieën, mensen en samenwerking samen in een realistische, internationale setting. Het is een unieke kans om studenten écht te laten kennismaken met de logistiek van de toekomst binnen het vakgebied van supply chain management. Dat inspireert, verbindt en versterkt – zowel onze studenten als het bedrijfsleven en zet aan om te kunnen innoveren.'
In eerste instantie gingen de studenten naar Fabriek Logistiek bij Gent. Student Milán Puskás (Arteveldehogeschool): ‘We kregen de kans om de nieuwste technologieën in actie te zien: van verschillende soorten heftrucks tot AGV's en andere slimme oplossingen. 's Middags kregen we zelfs de gelegenheid om enkele van deze machines zelf uit te testen, een waardevolle ervaring.’
Ook Bas Vandecasteele, een student van Hogeschool Vives, was enthousiast: ‘We hebben zoveel gezien, het was enorm leerzaam. Het was een inspirerende dag en ik ben blij dat ik deel uitmaak van dit project.’
Verschillende aspecten
In de komende maanden gaan de studenten op bedrijfsbezoek bij de drie bedrijven die de streekproducten vertegenwoordigen: Agristo (aardappelverwerking) in West-Vlaanderen, BeerSelect (brouwerij) in Oost-Vlaanderen en Kotra Logistics (verstransport) in Zeeland. Zo krijgen ze volgens Verbrugghe inzichten vanuit drie verschillende aspecten: de diepvriesafdeling, een vers verwerkend bedrijf en de productie van bier. ‘Zo kunnen ze mooi het verschil zien. Omwille van de drie verschillende sectoren zal ook de opbouw of de verwachting van een warehouse anders zijn. Omdat supply chain zo breed is, is dat heel mooi om in één project te kunnen tonen.’
Benieuwd wat de ervaringen zijn van de deelnemende bedrijven?
Lees het hele verhaal op Logistiek.nl
Probleemoplossend denken en samenwerken
Studenten moeten na deze rondleidingen een as is-situatie omschrijven en in combinatie met wat ze gezien hebben bij Fabriek Logistiek moet het eindresultaat een to-be-oplossing zijn voor elk van de bedrijven. ‘Dit dwingt studenten om competenties als probleemoplossend denken en samenwerken direct toe te passen. Een fictieve casus, dat is allemaal goed en wel, maar dit is echt real life.’ Bovendien is het de bedoeling dat studenten bevindingen met elkaar delen – ook al gaat het om een grensoverschrijdend project. Misschien wel juist daarom. ‘Ik denk dat elke student die voor supply chain management kiest, weet dat supply chain zich niet afspeelt onder de kerktoren’, stelt Verbrugghe.
Het slotevent vindt plaats op 17 december met een gezamenlijk diner. ‘Waarbij we gelukkig, en met veel dank aan de bedrijven, sponsoring krijgen van frietjes, bier en mosselen.’