Duurzaam landbouwproject stelt de boer centraal en wint NLP 2024
Een intensief ketensamenwerkingsprogramma, gericht op het terugdringen van de milieuschade in de melkveehouderij, is dit jaar de winnaar geworden van de Nederlandse Logistiek Prijs. In die samenwerking helpen ketenpartners Nestlé en Vreugdenhil Dairy Foods tachtig Nederlandse melkveehouders om de uitstoot van broeigassen te verminderen. Tachtig boerenbedrijven doen inmiddels mee. “Met wijzen naar elkaar kom je niet verder. Dit programma zorgt voor een goed verdienmodel voor levensmiddelenproducent Nestlé, voor zuivelbedrijf Vreugdenhil en voor de boeren.”
INTERVIEW MET DE INITIATIEFNEMERS VAN DIT PRIJSWINNENDE PROGRAMMA STAAT OP WWW.LOGISTIEK.NL
Grootste deel CO2 uitstoot is grondstofgerelateerd
Het programma Low Carbon Farming, dat vorige maand de NLP 2024 ontving, ging een paar jaar geleden van start met 17 pilot boerenbedrijven. De jury prijst vooral het aspect, dat de keten centraal staat met veel aandacht voor het boerenbedrijf, waar de meeste reductie is te behalen, maar ook de meeste investeringen nodig zijn en risico’s worden genomen.
Het grootste deel (zeventig procent) van de carbon footprint in de supply chain van melkproducten is grondstof gerelateerd. Daarvan betreft de helft zuivel, de rest is terug te voeren op andere grondstoffen die nodig zijn voor onder andere de verpakking en ongeveer 9 procent betreft transport en logistiek. Duurzaamheidsmanager Klaas Cuperus van Nestlé Nederland realiseerde zich bij het concretiseren van de duurzaamheidsambities dat het halen van de gestelde doelen niet zonder intensieve samenwerking met partners mogelijk is. “Natuurlijk is dat Vreugdenhil maar dat zijn ook de boeren.”
Oplossingen aandragen en extra kosten overnemen
Marjolein de Kreij, directeur milk supply bij Vreugdenhil, zegt dat het project vanaf het begin af aan positief is ontvangen bij de melkveehouders waar ze dagelijks mee te maken heeft. “Het project was al snel overschreven. Ik denk dat dit komt door de aanpak die we hebben gekozen, waarbij we de extra kosten voor de melkveehouders voor onze rekening nemen. Blijkbaar spreekt onze aanpak aan.”
“Boeren hebben het gevoel dat ze overal de schuld van krijgen”, weet De Kreij uit eigen ervaring als parttime melkveehouder. “Door dit samen met hen aan te pakken en aan oplossingen bij te dragen, helpen we ze daadwerkelijk. Trots en een zekere weerstand tegen verandering is iets wat je best wel tegenkomt in deze sector. Het doet wat met een boer als een bedrijf zoals Nestlé niet alleen investeert maar ook fysiek aanwezig is om te helpen. Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen zonder met de vinger te wijzen, dat is belangrijk.”
Vreugdenhil werkt met bijna 900 melkveehouders en heeft 65 RMO-chauffeurs (Rijdend Melk Ontvangst) aan het werk die de melk vervoeren naar één van de productielocaties. Op jaarbasis verwerkt Vreugdenhil, met een opvallend en duurzaam hoofdkantoor in Nijkerk, ongeveer 1,4 miljard vloeibare melk.
Programma loopt tot 2030 met budget van 54 miljoen euro
In het Tomorrow's Dairy programma (voorheen Low Carbon Farming) werken de ketenpartners samen met melkveehouders aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, met als doel 50 procent reductie in 2030 ten opzichte van 2018. Het programma is gestart in 2022 met 17 pilotboeren en telt inmiddels 80 deelnemende landbouwbedrijven. Uiteindelijk doel is om op te schalen naar 267 bedrijven in 2030 in 2030 te realiseren ten opzicht van 2018. Nestlé trekt samen met zuivelbedrijf Vreugdenhil Dairy Foods 54 miljoen euro uit om de uitstoot van broeikasgassen van aangesloten melkveehouders te halveren.
Er zijn diverse manieren waarop dat kan. Bijvoorbeeld het verminderen van kunstmest door klaver in te zaaien, mestverwerking voedingssupplementen toepassen, of gebruik maken mengvoeder met een lagere CO2 footprint. Wat precies bij welke melkveehouder past is van veel zaken afhankelijk, waaronder de grondsoort of type bedrijf