SC-managers kunnen wereldwijde turbulentie steeds beter aan

De spanning in de wereld neemt toe, maar het lijkt erop dat de supply chain professionals in Nederlandse bedrijven steeds beter weten om te gaan met onzekerheid. De resultaten van de zojuist verschenen Supply Chain Monitor reden voor optimisme.

Stapje verder op volwassenheidsladder

Ondanks de onrust in supply chains wereldwijd is er toch ook goed nieuws, althans vanuit Nederlands perspectief. De Nationale Supply Chain Monitor, waar Nyenrode en BLMC de initiatiefnemers van zijn, toont aan dat verladers en vervoerders weer een stapje verder zijn op de ladder naar supply chain volwassenheid. Al vier keer op rij, dus vanaf 2017, stijgt de score met 0.2 punten naar een interessante 3.4 score op een schaal van 5.

Supply chain volwassenheid in de NSCM van de jaren 2015-2024

Middenmoters worden koplopers

Verdeling van deelnemende organisaties over achterblijvers, middenmoters en koplopers

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft supply chain management als managementmethode breed omarmd. Het aandeel koplopers in de Supply Chain Monitor is dit keer enorm gegroeid. Veel middenmoters zijn koploper geworden, veel achterblijvers doorgeschoven naar een middenpositie. In vijf jaar tijd nam de groep achterblijvers af van bijna 20 procent naar 7 procent. De koplopersgroep groeide van 23 procent naar 38 procent.

Scores over de zeven thema’s in de NSCM van 2019, 2022 en 2024

Verschuiving van intern naar extern

Supply chain volwassenheidsscore intern en extern 2015-2024

Vooral op de externe aspecten in de supply chain, samenwerking met leveranciers en met klanten bijvoorbeeld, laat de monitor veel progressie zien. Daaruit blijkt dat supply chain professionals merken dat interne thema’s, zoals strategie en bedrijfscultuur, minder aandacht behoeven. Ook dat duidt op meer volwassenheid.

SC als vast element in de bedrijfsstrategie

Afbeelding
Jack van der Veen

Hoogleraar Jack van der Veen (Nyenrode) is heel tevreden met de resultaten van de Nationale Supply Chain Monitor en het feit dat de score elke twee jaar weer een beetje toeneemt. “Een stijging van 0,2 procent lijkt niet veel, maar in maturity modellen zoals dit zijn scores boven de 3.0 heel goed, zodanig dat je daar maar heel moeilijk bovenuit kunt komen. Professionaliseren kan je, als je dat goed doet, brengen tot een respectabele 3.0 score. Maar daarna moet je een kantelpunt voorbij om het echt als vast element in de bedrijfsstrategie te laten werken. Onder meer op het gebied van duurzaamheid, met de verplichte CSRD rapportage, komt er nog heel wat op ons af. Je zal over de hele keten moeten rapporteren, end-to-end. Daar heb je ketenpartners voor nodig.”

LEES MEER OVER DIT ONDERZOEK OP WWW.LOGISTIEK.NL